Woningen in het buitengebied zijn qua oppervlak vaak zeer bruikbaar voor opsplitsing. Hierdoor kunnen bijvoorbeeld familieleden onder één dak wonen, of zorg worden geboden aan familieleden. Of het huis is zo groot dat er nog een woning in gemaakt kan worden. Met de herziening van het splitsingsbeleid wordt dit mogelijk gemaakt.
Het college heeft vorige week ingestemd met het herziene splitsingsbeleid. De gemeenteraad had eerder dit jaar een motie hiertoe ingediend. Door woningen te splitsen, kan de woningvoorraad binnen de gemeente worden uitgebreid. Het splitsen van stolpwoningen is al langer mogelijk binnen de gemeente.
Op basis van eerder vastgesteld splitsingsbeleid was woningsplitsing in het buitengebied niet mogelijk. Ook de Provinciale Ruimtelijke Verordening (PRV) leek het niet toe te staan. Maar na overleg tussen de betrokken wethouders en gedeputeerde van de provincie is geoordeeld dat het niet strijdig is met deze verordening.
Inpandige splitsing
Voorwaarde is wel dat het een inpandige splitsing van een bestaande woning betreft, en geen nieuwbouw. Het slopen van een woning en een 2-onder-1-kapwoning van dezelfde grootte terugbouwen is in strijd met de PRV en dus niet toegestaan.
Het nieuwe splitsingsbeleid wordt binnenkort gepubliceerd en treedt daarna in werking.