De gemeente Bergen investeert in openbare straatverlichting. Lantaarnpalen en armaturen moeten in hoog tempo vervangen worden door meer duurzame exemplaren met energiezuinige led-verlichting. In het verlichtingsplan ‘Bergen uitgelicht’ staat hoe de gemeente Bergen de verkeersveiligheid en sociale veiligheid wil behouden en tegelijkertijd zuiniger wil omgaan met energie. Ook bekijkt de gemeente de mogelijkheid om na een bepaald tijdstip de straatverlichting te dimmen of te doven.
Besparen op geld en energie
De gemeente Bergen streeft ernaar om in 2030 een energieneutrale gemeente te zijn. “Natuurlijk moeten we als gemeente ook zelf het goede voorbeeld geven” vindt wethouder Alwin Hietbrink. “Led-verlichting hoort daarbij. Zo kunnen we energie en geld besparen.” Naar verwachting kan de gemeente circa 20% op energiekosten besparen. Daarnaast gaat led-verlichting ongeveer twintig jaar mee. Terwijl voor conventionele lampen ongeveer tweeënhalf jaar staat. Door te kiezen voor led-verlichting bespaart de gemeente niet alleen op energie, maar ook op onderhoud.
Meer dan duizend lantaarnpalen vervangen
Het afgelopen jaar heeft de gemeente al met spoed ongeveer 250 lantaarnpalen vervangen. De komende jaren zullen, verspreid over de hele gemeente, meer dan duizend lantaarnpalen en armaturen vervangen worden. Vooral in Egmond is dit hoog nodig. In de jaren ‘70 zijn daar, door de energiecrisis destijds, de lantaarnpalen omgebouwd met zogenaamde SOX-verlichting. Herkenbaar aan het oranje licht dat deze lampen uitstralen. Maar ook in de kernen Bergen en Schoorl staan verouderde lantaarnpalen die hoognodig aan vervanging toe zijn.