Overlastgevende horecabezoekers of klanten die in de horeca strafbare feiten plegen kunnen vanaf vandaag voor maximaal 5 jaar geweerd worden uit de horeca. Dat is het gevolg van een convenant dat donderdag 12 september is ondertekend door de gemeente Bergen, Koninklijke Horeca Nederland, het Openbaar Ministerie Noord-Holland en de politie.
Veilig Uitgaan in Bergen
Deze collectieve horecaontzegging maakt onderdeel uit van het convenant ‘Veilig Uitgaan in Bergen’, dat de gemeente, Koninklijke Horeca Nederland (KHN), het Openbaar Ministerie en de politie in 2011 afsloten. De maatregel is bedoeld om gezamenlijk en consequent op te kunnen treden tegen crimineel gedrag en overlast in het uitgaansleven. Daarnaast moet de maatregel tegengaan dat horecagelegenheden gebruikt kunnen worden voor strafbare feiten en drugscriminaliteit.
Afgeschermde en beveiligde database
Als iemand een horecaverbod krijgt opgelegd, neemt een horecaondernemer een aantal gegevens van de persoon op in een centrale, afgeschermde en beveiligde database. Die gegevens kunnen door andere aangesloten ondernemers bekeken worden. Het inzien van de database is voorbehouden aan ondernemers die het protocol ondertekend hebben. Zij hebben een geheimhoudingsplicht.
Hoe zwaarder het delict, hoe langer de ontzegging
De duur van de ontzegging is afhankelijk van het delict. Zo kunnen mensen een horeca¬verbod van zes maanden opgelegd krijgen wanneer zij bijvoorbeeld iemand ergerlijk lastig vallen, iets vernielen, vechten of drugs- of wapens (anders dan een vuurwapen) bezitten. Bij handel in harddrugs, diefstal en vuurwapenbezit loopt dit verbod al op tot twaalf maanden. De langste horeca¬ontzeg¬ging die kan worden opgelegd is vijf jaar: bij zware mishandeling of bij gebruik van een vuurwapen.