Bergense inwoners met een hulpvraag kunnen blijvend terecht bij de gemeente Bergen. Medewerkers van de gemeente zijn geschoold in het onderzoeken waar de hulpvraag precies uit bestaat. Tijdens een gesprek wordt in samenspraak bekeken wat het beste antwoord is op de hulpvraag. Als blijkt dat hulpmiddelen noodzakelijk zijn, dan helpt de gemeente. Wel vraagt de gemeente vanaf 2014 een eigen bijdrage voor hulpmiddelen. Die eigen bijdrage zorgt ervoor dat iedereen die het nodig heeft ook in de toekomst een beroep kan blijven doen op ondersteuning. De hoogte van de bijdrage hangt af van het inkomen en vermogen.
Wet maatschappelijke Ondersteuning
De Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) zorgt ervoor dat mensen zolang mogelijk zelfstandig kunnen blijven wonen en blijven meedoen aan de samenleving. Aanpassingen aan de woning, huishoudelijke verzorging of vervoersvoorzieningen kunnen daarbij helpen. Met een inwoner die hulp vraagt vindt altijd een gesprek plaats. De medewerker van de gemeente onderzoekt samen met de inwoner wat de hulpvraag is en welke oplossing het beste is. Nieuw is dat een eigen bijdrage wordt gevraagd voor woon- en vervoersvoorzieningen. Hulpmiddelen zijn bijvoorbeeld een douchestoel, tillift, traplift, aanpassing van de woning, scootmobiel of driewielfiets. Voor een rolstoel en voor een rit met de regiotaxi wordt geen eigen bijdrage gevraagd. Meebetalen is niet nieuw. Bewoners met huishoudelijke verzorging betalen al langer een eigen bijdrage.
Meer informatie
Bij het ZorgPlusLoket kunt u terecht voor alle vragen en diensten over Wonen, Welzijn, Inkomensondersteuning en Zorg. Maar ook voor de Hulp bij het huishouden kunt u bij het ZorgPlusLoket terecht. Voor meer informatie over de Wet maatschappelijk Ondersteuning kijkt u op http://www.eigenkrachtwijzerbergen-nh.nl/ . Hebt u vragen over de eigen bijdrage? Dan kunt u terecht bij het CAK, via telefoonnummer 0800 -1925 of op de website www.hetcak.nl