De gemeente Bergen heeft onderzoek gedaan naar wateroverlast, nadat er veel meldingen binnenkwamen over ondergelopen kelders. De gemeente kreeg in de winter van 2012 / 2013 meer meldingen van wateroverlast binnen dan normaal. Uit onderzoek blijkt dat deze overlast zelden voorkomt, omdat er zelden zoveel neerslag viel als in de afgelopen winter.
Locatie overlast
De meeste meldingen kwamen van bewoners van de Reigerslaan, Zuidlaan, Breelaan, Guurtjeslaan, Prinsesselaan en Rondelaan in Bergen.
Onderzoek
In opdracht van de gemeente onderzocht een gespecialiseerd bureau de wateroverlast in Bergen. Hierbij is gekeken naar:
- de oorzaak van de wateroverlast
- of de situatie tijdens de wateroverlast een incident of een structureel probleem betreft
- wat de mogelijke oplossingsrichtingen voor de gemeente en bewoners zijn om de wateroverlast te bestrijden
Conclusies en advies
In de winter van 2012 / 2013 is buitengewoon veel neerslag gevallen. De meeste overlast kwam van volgelopen kelders, omdat deze niet waterdicht zijn. Kelders en souterrains die als verblijfsruimte worden gebruikt, horen waterdicht te zijn. Het is de verantwoordelijkheid van de eigenaar van een woning, om een ondergrondse ruimte waterdicht te maken én te houden. Om de wateroverlast zoveel mogelijk weg te nemen, zijn bouwkundige maatregelen nodig. Het is aan de eigenaar van de woning of die maatregelen wil uitvoeren om de (incidentele) wateroverlast op te lossen.
Wat doet gemeente eraan?
Renoveren riool en onderhoud wegen
Riolen worden gerenoveerd als deze niet goed meer zijn. Ook als wegen voor andere doeleinden moet worden opengebroken, wordt eerst gekeken of het grondwaterpeil nog goed is en of er klachten van wateroverlast bekend zijn. Tot slot legt de gemeente bij de vervanging van een oud of lekkend riool een drainagesysteem aan. Daarmee wordt het water dat de grond raakt, direct weggevoerd. Deze oplossing gebeurt in de wijken waar de gemeente grondwateroverlast vermoedt, of waar grondwaterklachten bekend zijn.
Aanspreekpunt voor wateroverlast
Verder bekijkt de gemeente of er mogelijkheden zijn om een grondwaterloket in te richten. Zo’n loket is dan een duidelijk aanspreekpunt voor inwoners met eventuele klachten over wateroverlast.