In oktober wordt het dak van de gemeentewerf in Bergen voorzien van 157 zonnepanelen. Op die manier wordt het volledig elektraverbruik van de werf duurzaam opgewekt.
De werf is het eerste gemeentelijke gebouw waar zonnepanelen worden geplaatst. De investering in zonnepanalen is binnen 7,5 jaar terugverdiend.
Verduurzamen van vastgoed
Het ‘verduurzamen’ van het gemeentelijk vastgoed past binnen het Duurzaamheidsbeleid van de gemeente Bergen. De gemeente Bergen wilde al eerder zonnepanelen plaatsen. Tot nu toe was dat niet rendabel, omdat de terugverdientijd langer was dan 10 jaar. Met de komst van een nieuw type panelen -de zogenaamde ‘dunne film’ zonnepanelen- ligt de kosten-batenverhouding gunstiger en kan het wel uit. De gemeente gaat onderzoeken of er nu meer gemeentelijke gebouwen in aanmerking komen voor zonnepanelen.
Goede voorbeeld
Wethouder duurzaamheid Odile Rasch: “Dit is mooi! Nu kunnen we als gemeente ook zelf het goede voorbeeld geven met het opwekken van duurzame energie. De technische ontwikkelingen gaan snel en daarmee is de investering sneller terugverdiend. Dat is ook goed nieuws voor onze inwoners en ondernemers. Vraag informatie op, kijk welke subsidiemogelijkheden er zijn. Er is nog een wereld te winnen met zonne-energie.”
Subsidiemogelijkheden voor bedrijven en particulieren
De gemeente stimuleert het gebruik van zonne-energie op verschillende manieren. Zo kunnen buurthuizen en sportverenigingen subsidie aanvragen voor zonnepanelen of LED verlichting op hun gebouwen. Stuur daarvoor een e-mail naar Cees de Groot van de gemeente Bergen. Heeft u geen ruimte op uw eigen dak, dan kunt u terecht bij coöperatie Bergen Energie. Zij werken aan projecten die het mogelijk maken om zonnepanelen te plaatsen op een geschikte plaats in de buurt, bijvoorbeeld in een zonneweide of op een groot dak van een bedrijf.