Het was de zwaarste julistorm ooit in Nederland sinds de metingen in 1901. Ook in de gemeente Bergen heeft de zomerstorm van zaterdag 26 juli stevig huisgehouden. Maar liefst 120 forse bomen waaiden om. De omgewaaide bomen en gevallen takken zorgen voor een flinke schadepost van € 100.000 voor de gemeente Bergen. Daarbij zitten ook de kosten voor het herplanten van bomen. Deze schade is natuurlijk niet voorzien.
Overal zijn de sporen van de heftige noordwesterstorm nog te zien. Flinke takken vlogen in het rond. Omdat de storm midden in de zomer was, zaten de bomen vol blad. Daardoor vingen ze veel meer wind dan in het najaar en vielen ze veel sneller om.
Forse stormschade
Naast bomen langs wegen sneuvelden ook in de bossen en plantsoenen veel bomen. Direct na de storm zijn eerst alle bomen en takken, die een gevaar vormden of voor overlast zorgden, opgeruimd. Daarna zijn met hoogwerkers op veel plekken half afgebroken takken uit bomen verwijderd. Bomen, die dichtbij een omgewaaide boom staan, komen nu meer op de wind te staan en krijgen daarom vaak een extra snoeibeurt. Dit om schade bij een volgende storm te voorkomen. Langs wegen, straten en lanen worden de boomstronken van de omgevallen bomen uitgefreesd. Naast de bomen zijn ook bestrating en asfalt beschadigd, bijvoorbeeld doordat een deel van het wegdek omhoog kwam bij omvallende bomen.
Extra werk voor de buitendienst
Voor de medewerkers van de buitendienst van gemeente Bergen betekende de storm vooral keihard werken om gevaarlijke situaties te voorkomen en de enorme ravage weer op te ruimen. Een team van twintig medewerkers van de gemeente Bergen was vier weken fulltime aan het werk met het herstellen van de schade. De wijkteams hebben de komende tijd ook nog veel extra werk. Hierdoor loopt ander onderhoud fors achter.
Nieuwe bomen planten
Zo’n negentig omgewaaide bomen stonden op grond van de gemeente. Ongeveer de helft van de omgewaaide bomen van de gemeente worden herplant. Deze nieuwe bomen zetten de medewerkers in de winterperiode van dit jaar en volgend jaar in de grond. Niet alle omgewaaide bomen kunnen worden vervangen. Want de gemeente plant geen bomen meer boven leidingentracés om gevaarlijke situaties en schade te voorkomen. Op andere plekken zijn de bomen ernaast zo hoog, dat een nieuwe boom niet voldoende licht krijgt om te groeien.