Als de gemeenteraad in september instemt met het nieuwe bomenbeleidsplan, verdwijnt de bomenverordening in de gemeente Bergen. Voor kleinere bomen is geen kapvergunning meer nodig. Dat betekent dat bomen met een diameter minder dan 25 centimeter op 1,30 meter hoogte zonder kapvergunning mogen worden gekapt. Pas bij bomen met een diameter vanaf 25 centimeter moet een kapvergunning worden aangevraagd. De gemeente maakt dan de afweging of de boom wel of niet mag worden gekapt. Op dit moment ligt de maat waarvoor een vergunning aangevraagd moet worden nog op 10 centimeter.
De kapvergunning voor kleinere bomen wordt afgeschaft omdat in de praktijk blijkt dat in de meeste gevallen een vergunning voor de kap van deze bomen wordt afgegeven. Het gaat dan meestal om een boom in een voor- of achtertuin die overlast veroorzaakt. Regels over de kap van bomen worden opgenomen in de Algemene Plaatselijke Verordening (APV).
Inwoners en gemeente vinden bomen belangrijk
Er staan veel bomen in de gemeente en inwoners vinden het groen belangrijk. Daarom wil de gemeente de bewoners er goed bij betrekken wanneer bomen in een straat worden vervangen. Bergen is een groene gemeente. De noodzaak om veel bomen bij te planten is er niet. De gemeente richt zich daarom vooral op onderhouden en behouden van de laan- en straatbomen.
Veel monumentale bomen in de gemeente Bergen
Aan de hand van criteria van de Bomenstichting zijn de monumentale bomen geïnventariseerd. In de gemeente staan bijna zevenhonderd monumentale bomen. Deze bomen staan op gemeentegrond en in tuinen van inwoners. Een monumentale boom is minimaal tachtig jaar oud en heeft een beeldbepalend karakter. Monumentale bomen krijgen extra aandacht en bescherming. Eigenaren krijgen informatie van de gemeente over hoe ze hun monumentale boom het beste kunnen onderhouden.
Zorg voor zieke bomen
Het bomenbestand is over het algemeen vitaal en gezond. Bij iepen en kastanjes komen helaas ziekten voor waardoor bomen afsterven. Veel zieke en dode iepen zijn inmiddels geruimd. Om de ziekte niet verder te verspreiden, worden eigenaren van aangetaste bomen gevraagd deze snel weg te halen. De kastanjebomen langs het Hertenkamp lopen risico om ziek te worden en krijgen daarom extra voedingsstoffen om ze vitaal te houden.