In de Kruidenbuurt in Bergen wordt op dit moment het riool vervangen. De riolering is in de jaren ’60 aangelegd en is hoognodig aan vervanging toe. Bijzonder is dat er straks geen kolken – in de volksmond putten - meer zichtbaar zijn in deze wijk.
Nieuw duurzaam concept
De vervanging van het riool is voor de gemeente een goede aanleiding om tegelijk ook de wijk opnieuw duurzaam in te richten. In het kader van duurzaamheid, milieu en besparingen op onderhoud is het plan zo gemaakt dat de wijk kolkloos wordt aangelegd. De Kruidenbuurt is de eerste wijk in de gemeente Bergen en wellicht een van de eerste wijken van Nederland waar volgens dit nieuwe concept een riolering wordt aangelegd.
Geen kolken meer
Kolkloos wil zeggen dat er geen straatkolken in de goten van de weg worden aangelegd. Het regenwater wordt niet meer via kolken afgevoerd naar de zuivering maar loopt in de bodem via zogenoemde wadi’s en speciale bestrating. Het water gaat zo terug de natuur in en dat scheelt verwerking in de zuivering en onderhoudskosten. De kolken moesten namelijk een keer per jaar worden ontdaan van straatvuil en blad om een goede werking te waarborgen. In de kolkloze Kruidenbuurt zijn ook de huizen afgekoppeld en de regenpijpen aangesloten op dit ingenieuze systeem.
Aquaway Drainstop
Omdat in twee doodlopende straten geen bestrating kon worden aangelegd waar het water kon infiltreren, heeft het bouwteam van de Kruidenbuurt een ingenieus alternatief bedacht: de Aquaway Drainstop. Dit is een soort opvangbak die onzichtbaar onder het straatwerk in een waterbufferende fundering wordt aangebracht. Met deze onzichtbare kolk is de doelstelling alsnog gehaald: geen straatkolken in beeld en een daling van de onderhoudskosten van de wijk, en daarmee een duurzame wijk.