In de week na Pasen, vanaf 22 april, worden brieven verzonden aan zo’n 200 mensen uit onze gemeente met het verzoek nee te doen aan een onderzoek. Het betreft mensen die een gesprek met een Wmo- Of WWB-consulent hebben gehad, of in contact zijn geweest via het Centrum voor Jeugd en Gezin of het Sociale Wijkteam. Via een steekproef is deze groep mensen uitgekozen.
Klanttevredenheidsonderzoek
Gemeente Bergen voert elk jaar een klanttevredenheidsonderzoek uit onder haar cliënten. Net als andere jaren voert het bureau Companen dit onderzoek uit. Dit jaar wordt de gespreksvoering van de gemeentelijke Wmo- en WWB-consulenten onderzocht. Ook de tevredenheid en bereikbaarheid van de algemene voorzieningen en de bekendheid met het Centrum voor Jeugd en Gezin en het sociaal wijkteam is dit jaar onderwerp van onderzoek.
Uitbreiding keukentafelgesprekken
In 2012 is de gemeente gestart met de zogenaamde keukentafelgesprekken. Dat betekent dat de Wmo- en WWB-consulent verder doorvraagt bij de cliënt. Zo krijgen ze beter zicht op de thuissituatie en de eventuele bredere hulpvraag dan alleen de aanvraag voor bijvoorbeeld een scootmobiel, uitkering of hulp in het huishouden. Sinds afgelopen jaar is deze werkwijze uitgebreid naar gesprekken binnen het hele Sociale Domein. Dat betekent dat ook mensen die met de gemeente in aanraking komen via het Centrum voor Jeugd en Gezin of Werk en Inkomen, een breed gesprek (keukentafelgesprek) met een medewerker van de gemeente hebben.
Enquêtes anoniem
Het gaat dus om uw mening en tevredenheid over de gesprekken met de gemeentelijke consulenten en uw bekendheid met het Centrum voor Jeugd en Gezin of het Sociaal Wijkteam. De enquêtes zijn anoniem en uw naam of andere gegevens worden verder niet gebruikt. Het zou fijn zijn als u aan de enquêtes meedoet zodat de gemeente haar dienstverlening en gespreksvoering mede op uw mening kan aanpassen.