Quantcast
Channel: gemeente Bergen Laatste Nieuws
Viewing all articles
Browse latest Browse all 889

Digitale wegwijzer voor wonen, werken, zorg en welzijn

$
0
0

Hebt u na een ongeval krukken nodig? Wilt u weten wanneer uw moeder in aanmerking komt voor thuishulp? Zoekt u iemand die u kan helpen met het invullen van formulieren? Op deze en andere vragen over wonen, werken, zorg en welzijn kunt u sinds half mei antwoorden krijgen via de website De website wordt in een nieuw venster geopend

Adviezen

Op de website, kortweg EigenKrachtWijzer, vindt u adviezen over de vraag wat u zelf of met hulp van mensen uit uw netwerk kunt doen om mee te (blijven) doen in Bergen. Ook vindt u informatie over ondersteuning die gemeente Bergen en (lokale) instanties u kunnen bieden, en contactgegevens van deze organisaties.

Gids voor senioren

Tegelijk met de website EigenKrachtWijzer is een ‘Meedoen in Bergen-gids’ verschenen voor senioren die niet beschikken over internet. Deze gids is afgeleid van de digitale EigenKrachtWijzer en biedt informatie over onderwerpen die in het bijzonder op senioren van toepassing zijn. De gids is verkrijgbaar bij het Zorgplusloket van gemeente Bergen, tel. (072) 888 00 00. Een flyer over de website en de gids wordt binnenkort huis aan huis verspreid.

Andere aanpak maatschappelijke zorg en ondersteuning

Wethouder Mesu van Sociale Zaken en Welzijn presenteerde De EigenKrachtWijzer-website op 16 mei aan de gemeenteraadsleden tijdens een conferentie over nieuwe maatschappelijke zorg- en ondersteuningstaken die de gemeente erbij krijgt in 2015.

Wethouder Mesu

Op de vraag: hoe zorgen we ervoor dat inwoners van Bergen – ook de meest kwetsbare - zo goed mogelijk blijven meedoen in de samenleving, terwijl er minder geld beschikbaar is, antwoordde wethouder Mesu het volgende: “Zelfredzaamheid staat voorop. Als gemeente stimuleren we dat mensen eerst kijken wat ze zelf kunnen doen om problemen op te lossen. Dat geldt ook voor kwetsbare burgers. Een middel als de EigenKrachtWijzer is daarbij belangrijk. Als mensen er met eigen kracht niet uitkomen, dan komen de gemeente en maatschappelijke partners in beeld. Zij kijken samen hoe ze belemmeringen om mee te doen kunnen wegnemen.”

Draagkracht en draaglast verschillen

Dat draagkracht en draaglast van persoon tot persoon verschillen, ervoeren gemeenteraadsleden aan den lijve. Ze kregen de opdracht een emmertje met onbekende inhoud zo lang mogelijk vast te houden; daarbij mochten ze hulp vragen als het te zwaar werd. Dat moment kwam voor de een later dan voor de ander: de een is nu eenmaal sterker dan de ander, en bovendien waren sommige emmertjes lichter dan andere. Zo werd duidelijk dat hulp altijd maatwerk moet zijn.

‘Eén gezin, één plan’

De wethouder benadrukte dat de maatschappelijke zorg en ondersteuning beter moeten worden georganiseerd. “Het komt nog te vaak voor dat mensen met verschillende hulpverleners te maken hebben, die allemaal apart van elkaar werken. We kunnen inwoners het beste ondersteunen door een samenhangende aanpak van problemen: één persoon of gezin, één plan.”, aldus Jan Mesu. Die aanpak werken gemeente Bergen en maatschappelijke partners de komende tijd uit.


Viewing all articles
Browse latest Browse all 889