Jeugdzorg, AWBZ / Wmo, Participatiewet, decentralisaties; het zijn maar een paar woorden die we dagelijks tegenkomen in het nieuws. Maar waar gaat het eigenlijk over? En wat doet de gemeente hierin? “Straks gaat de gemeente bepalen of we gebruik kunnen maken van de jeugdzorg”, is een veel gehoorde uitspraak. Nee, over de inhoud van de jeugdzorg hebben wij (de gemeente) geen invloed. Dat blijft de expertise van maatschappelijke organisaties en instellingen. Wel krijgen we van het Rijk de taak om het vanaf 1 januari 2015 anders te gaan organiseren. Hiervoor hebben we een visie gemaakt. Met die visie gaan we het komende jaar in gesprek met de professionals om te horen wat zij ervan vinden.
De drie decentralisaties vanuit het Rijk
De maatschappij verandert. En snel ook. Het Rijk geeft ons (gemeenten) steeds meer taken en verantwoordelijkheden binnen de Jeugdzorg, AWBZ / Wmo en de Participatiewet (werk en inkomen). Dit proces heet de drie decentralisaties. Daarnaast gaan deze veranderingen ook nog eens samen met bezuinigingen. We moeten dus meer gaan doen met minder geld. Dat is een forse opdracht.
Eén huishouden, één plan
De decentralisaties zien wij dan ook als een kans. We gaan op zoek naar zoveel mogelijk dwarsverbanden tussen de AWBZ / Wmo, de Jeugdzorg en het gebied werk en inkomen. We willen werken volgens het principe ‘één huishouden, één plan, geregisseerd door één professional’. Vaak is er meer aan de hand dan alleen maar een vraag over bijvoorbeeld een traplift, uitkering, of het opvoeden van kinderen. We willen dat inwoners die ondersteuning nodig hebben, maar één keer hun verhaal hoeven te vertellen bij één professional. Deze professional maakt samen met u één plan, specifiek voor uw situatie. Indien nodig, dan haalt die professional er andere specialisten bij. Alleen als ú dat wilt.
Sociale wijkteams
Daarnaast willen we dat de toegang tot deze professionals voor u, in de toekomst, geen drempel is. We willen de professionals graag dicht bij u in de wijk, in een zogenaamd sociaal wijkteam. In Egmond loopt er op dit moment een proef met zo’n wijkteam. De Raad beslist in het derde kwartaal van 2014 of we de sociale wijkteams voortaan overal in de gemeente Bergen gaan invoeren.
Hoe nu verder?
In de visie staat hoe wij dit alles zien binnen de werkterreinen Jeugdzorg, AWBZ / Wmo en de Participatiewet. Met de Raad hebben we op 14 november een begin gemaakt om in gesprek te zijn over deze visie. Begin volgend jaar gaan we ermee naar buiten, om de visie bij de professionals (instellingen, organisaties en artsen) te toetsen. Wat vinden zij van deze visie? Is het uitvoerbaar? Wat komen zij tegen in deze tijden? En hoe gaan we dit samen tot een werkbaar geheel maken?
Meer informatie?
Wilt u op de hoogte blijven van de ontwikkelingen vanuit de gemeente over de drie decentralisaties? Kijk op www.meedoeninbergen.nl.